Mag je katten “vinden”?

Met de kop “Kattenvinder als premiejager” verscheen er afgelopen dinsdag in Metro een nieuwsbericht over een ‘professionele kattenvinder’ uit Amsterdam. Hij rijdt daar rond, op zoek naar vermiste katten. “Ziet Jimmy een loslopende kat, dan stapt hij uit en loopt hij er rustig naartoe, ‘als vriend’. (..) Een beetje schudden [met een doos kattenvoer] en voeren, dat werkt toch het beste.” Jimmy neemt, naar eigen zeggen, geen katten mee die op hun gemak zijn, goed gevoed zijn, en er uit zien als een gewone buitenkat.

Als een kat daaraan niet voldoet, checkt hij een bandje met naam of chip. Katten van een paar deuren verder neemt hij ook niet mee. Maar katten die verdwaald lijken wel. Hij spoort de eigenaar op, die de kat voor een vindersloon van €69 terug kan krijgen.

Bij dat bericht had ik zo mijn bedenkingen. Hoezo ‘een paar deuren verderop’? Onze kat heb ik wel eens een paar huizenblokken verderop zien lopen. En die kwam ’s avonds ook gewoon thuis. En mag je katten zomaar lokken met eten, en dit ook geven? Je moet katten op straat juist geen eten geven. Katten wisselen van eigenaar om eten! Geen goed idee.

Het nieuws postte ik dinsdagavond dan ook niet hier op Topkatten, vanwege mijn bedenkingen. En die bedenkingen bleken juist: in Metro van woensdag uitten ook twee anderen hun zorgen. Een café-eigenaresse in Amsterdam doet aangifte tegen de kattenvinder, omdat ze het naar ontvoering vindt rieken, en het daarmee illegaal is. De dierenbescherming staat haar bij. “Je kunt niet zomaar katten van straat plukken omdat ze er verdwaald uitzien.” De kattenvinder zelf is niet bang voor aangifte. “Mensen zijn me juist dankbaar” als hij een vermiste kat weer terugbrengt.

Het werk van écht vermiste katten opsporen – als de eigenaar dus briefjes in de omgeving heeft opgehangen – is goed werk. Maar dan gaat het uit van de eigenaren, die hun kat als vermist opgeven. In het geval van deze kattenvinder gaat het uit van het uiterlijk van de kat. Maar daar kun je niet alles aan zien. Ik vind het idee van een ‘professionele kattenvinder’ geen goed idee. Wat vind jij? Kan dit of kan het niet? Stuur je mening naar danielle {at} topkatten.nl of reageer op twitter via @topkatten