Kat & column: Kattenjacht

Krantenkop: “Jagers schieten jaarlijks duizenden katten dood”. Uit cijfers van de landelijke jagersvereniging KNJV concludeerde De Telegraaf dat er op jaarbasis tussen 8000 en 13000 katten worden gedood. De katten zouden verwilderd zijn, waardoor de jacht legaal is. In Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant is de jacht op verwilderde katten gelegaliseerd. Die provincies vinden dat de katten het natuurlijk evenwicht verstoren en nesten van weidevogels leeg roven. De dierenbescherming schat dat er tienduizenden verwilderde katten in Nederland rondzwerven. (De Telegraaf)

Dat verwilderde katten een probleem vormen, zie ik ook. Ze bezorgen overlast, zowel in woonwijken met gejammer en gesproei als in de vrije natuur bij het leegroven van nesten. Maar kunnen zij er iets aan doen? Hun voorouders zijn vaak gedumpte huiskatten die zich hebben voortgeplant. Op die manier ontstaat een hele populatie verwilderde katten. Het probleem, de overlast, wordt bij katten gelegd, terwijl het toch echt mensen zijn die het probleem in eerste instantie creëren.

De oplossing ligt in het verkleinen van de populatie zwerfkatten. Jagersvereningen en provincies willen dit doen door die katten te vermoorden. Maar op de lange termijn zal dat niet helpen.“De openvallende plekken in de groep worden namelijk meteen weer door andere katten ingenomen.” (Dierenbescherming) Een andere manier is trap, neuter and release, oftwel het vangen, castreren en weer terug zetten. Daarmee komen de katten wel weer terug in de populatie en eten weer (vogels), maar ze kunnen zich niet meer voortplanten. En daarmee roei je op de lange termijn wél de populatie uit!

Oh ja, en wij mensen moeten geen katten meer dumpen! Dat scheelt een hele hoop leed op de korte termijn bij de gedumpte katten en op lange termijn zullen er dan een stuk minder verwildere katten zijn.

Op Texel is in september 2009 de kattenjacht geopend, waarna ik een betoog schreef op Media & Passie om de kattenjacht te stoppen. Er zijn redenen genoeg. DE KATTENJACHT MOET IN NEDERLAND VERBODEN WORDEN!

Foto: Sibaudio, sxc.hu