Zintuig: het gehoor en het evenwicht

Hoe scherp zijn de zintuigen van je kat? Lees het in de artikelreeks Zintuigen! Dit tweede artikel gaat over haar gehoor en het evenwicht.

Katten hebben bijzonder goede oren: soms lijken het net satellietschotels! Je kat kan haar oren richten naar de bron van het geluid, in een hoek van 180 graden. Daarvoor gebruikt ze 20 spieren. En ze kan geluiden opvangen die voor ons niet te horen zijn. Handig, zeker als je bedenkt dat haar prooien hoge (piep)geluiden maken.

Geluiden bestaan uit trillingen, golfjes in de lucht. Hoe sneller de trillingen, hoe hoger het geluid. Die hoge geluiden hebben een hoog hertz-getal. Een mens kan geluiden tot 20.000 hertz horen, en ons gehoor is het gevoeligst voor geluiden tussen 500 en 8.000 hertz. Een kat kan geluiden tot 60.000 hertz horen: het hoge piepen van vleermuizen, dat niet voor mensen te horen is.

Doofheid

Ook katten kunnen doof zijn of doof worden. Aangeboren doofheid komt vaak voor bij witte katten met één of twee blauwe ogen. Als een raskitten deze combinatie heeft, gaat de fokker naar de dierenarts om te kijken of de kat doof is. Doof worden gebeurt bij katten meestal op oudere leeftijd: het is een ouderdomskwaaltje.

Soms kan het lijken alsof de kat doof is, maar meestal heeft ze dan geen zin om je te horen. Als je een blikje voer opent, reageert ze wel. Een dove kat zal daarop niet reageren en zal (flink) schrikken als je haar plots aait of voor haar staat.

Evenwicht

Het oor heeft nog een andere functie. Binnenin zit het evenwichtsorgaan. Dit helpt de kat bij het balanceren en het lopen op bovenkanten van hekken en smalle richeltjes.

Door haar evenwichtsorgaan weet haar lichaam ook of het zich ondersteboven bevindt, bijvoorbeeld tijdens een val. Het stuurt de spieren aan, waardoor de kat haar lichaam perfect kan omdraaien bij het vallen. Dat omdraaien begint bij haar hoofd, daarna haar voorpoten en tenslotte haar achterpoten.

Dit bijzondere vallen van katten gaat niet altijd goed: bij een val tot ongeveer één à twee meter heeft ze geen tijd genoeg zich om te draaien, en zal ze niet op haar pootjes belanden. Een zeer hoge val, van meters hoog, zullen de spieren in haar poten ook niet altijd aankunnen. Dat katten altijd op hun pootjes belanden, klopt dus niet!

Meer artikelen in deze serie

Foto: Aiyaz Kidwai