Kattenjacht (2)

Ja, het is weer die periode van het jaar: de jacht op zwerfkatten is in sommige provincies weer geopend. Volgens een beheerplan van de provincie Noord-Brabant worden er in die provincie jaarlijks 2000 katten afgeschoten, en ook in de provincies Zuid-Holland en Utrecht mogen verwilderde katten worden afgeschoten. Landelijk worden er bij schatting 12.000 ‘verwilderde’ katten afgeschoten.

Dat zijn waarschijnlijk niet allemaal katten zonder eigenaar of verzorgers.

“Ik schat dat 80 procent van de katten die rondstruinen in het buitengebied wel een eigenaar heeft. Van huiskatten is bekend dat zij makkelijk tot 10 kilometer buiten de bebouwing gaan jagen. En bovendien, wat is de definitie van een verwilderde kat? Veel katten die zwerven krijgen vaak ook eten van mensen.” Ecoloog Hugh Jansman*

Waarom jacht op verwilderde katten?

De meest gehoorde reden om de jacht op katten toe te staan, is hun overlast. Volgens de krant Spits worden naar schatting 90 miljoen dieren per jaar (van kikkers tot kleine knaagdieren) door (verwilderde) katten gedood en gegeten. En de verwilderde kat zou een bedreiging vormen voor de Europese wilde kat, die op het punt staat zich in Nederland te verspreiden.

En dus worden katten afgeschoten, tot duizenden per jaar. Zonder dat zij er iets aan kunnen doen.

Want laten we eerlijk wezen: de oorzaak van dit probleem, van zwerfkatten, ligt bij mensen. Als sommigen door blijven gaan met het dumpen van hun huiskatten, zullen er zwerfkatten blijven bestaan. Neem als voorbeeld Texel: oorspronkelijk leven daar geen katten. Er leeft nu wél een kolonie van katten, door mensen gecreëerd. Het zijn door vakantiegangers achtergelaten katten en hun nazaten.

Vangen, castreren en terugzetten

De oplossing ligt in het verkleinen van de populatie zwerfkatten. Jagersvereningen en provincies willen dit doen door die katten te vermoorden. Maar op de lange termijn zal dat niet helpen.”De openvallende plekken in de groep worden namelijk meteen weer door andere katten ingenomen.” (Dierenbescherming) Een andere manier is trap, neuter and release, oftwel het vangen, castreren en weer terug zetten. Daarmee komen de katten wel weer terug in de populatie en eten weer (vogels), maar ze kunnen zich niet meer voortplanten. En daarmee roei je op de lange termijn wél de populatie uit!

Lees ook mijn eerdere column ‘Kattenjacht’.

Video van Omroep Brabant

Citaat Jansman: Spits