Ook leeuwen en tijgers houden van kattenkruid!

Dat onze huiskatten van kattenkruid houden, is wel bekend. Maar houden leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen ook van dit kruid? De medewerkers van Big Cat Rescue, een Amerikaanse organisatie voor de opvang van grote katachtigen, probeerde het uit. Ze vulden een papieren zak met het kruid en lieten het verschillende van de katten ruiken. En?

Jawel, ook de grote katachtigen zijn dol op het spul! Zie onderstaande video:

Kattenkruid is de Nederlandse benaming voor de bloemsoort Nepeta. In Nederland komt deze soort nauwelijks in het wild voor. In kattenkruid zit het molecuul nepetalactone. Dit molecuul doet het feromoon van een kat na. Een feromoon is een geurvlag die katten onderling kunnen herkennen. Doordat kattenkruid de geurzin van de kat beïnvloed, reageren heel veel katten op dit kruid!

Overigens reageren niet alle katten op het kruid: kittens tot een week of 10 geven nauwelijks een reactie. Sommige volwassen katten ook niet: dan bezitten ze niet over de genen die katten gevoelig voor het kruid maken!

Via Animal Intelligence en IO9.com