Wilde kat gespot in Zuid-Limburg

Binnen één jaar is de wilde kat twee keer waargenomen in Zuid-Limburg, en dat is bijzonder: de wilde kat leeft nauwelijks in Nederland. Natuurorganisatie ARK kreeg een foto van een cameraval binnen, en na onderzoek bleek het om een echte wilde kat te gaan.

Een ‘cameraval’ is een camera met een bewegingssensor. Bij beweging maakt de camera een foto en doordat ze ook infrarood licht opvangen, kunnen ze ook ‚s nachts foto’s maken. Precies op het tijdstip dat wilde katten actief zijn.

Het bezoek van de wilde kat in Zuid-Limburg is een eindje om: in de Eifel (vanaf Limburg naar het zuidoosten in Duitsland) en de Ardennen (oostelijk België en noordelijk Luxemburg) leven wilde katten. Een zwervende wilde kat kan vanaf daar in Nederland terechtkomen.

De gewone wilde kat

De gewone wilde kat (Felis silvestris) heeft drie ondersoorten: de Europese wilde kat (f.s. silvestris), de Afrikaanse wilde kat (f.s. lybica) en de Afrikaanse wilde kat (f.s. ornata). Onze huiskat (f.s. catus) stamt van de Afrikaanse wilde kat af.