Bewegende beelden van wilde kat in Zuid-Limburg

Een primeur: natuurorganisatie ARK maakte voor het eerste bewegende beelden van een wilde kat in Nederland. Eerder leek het al dat de gewone wilde kat zich weer in Nederland, in Zuid-Limburg, bevond. De beelden van een cameraval laten dat nu ook zien.

Het is de vierde waarnemeing van een wilde kat in Nederland in een jaar tijd. Eerder waren er ook foto’s van de wilde kat, maar die werden maar één keer waargenomen en verdwenen dan weer. Dit keer niet. Om de paar dagen verscheen het dier voor de camera, vanaf begin februari. Eind maart was het dier er nog steeds.

Een ‘cameraval’ is een camera met een bewegingssensor. Bij beweging maakt de camera een foto en doordat ze ook infrarood licht opvangen, kunnen ze ook ’s nachts foto’s maken. Precies op het tijdstip dat wilde katten actief zijn.

Het bezoek van de wilde kat in Zuid-Limburg is een eindje om: in de Eifel (vanaf Limburg naar het zuidoosten in Duitsland) en de Ardennen (oostelijk België en noordelijk Luxemburg) leven wilde katten. Een zwervende wilde kat kan vanaf daar in Nederland terechtkomen.

De gewone wilde kat

De gewone wilde kat (Felis silvestris) heeft drie ondersoorten: de Europese wilde kat (f.s. silvestris), de Afrikaanse wilde kat (f.s. lybica) en de Afrikaanse wilde kat (f.s. ornata). Onze huiskat (f.s. catus) stamt van de Afrikaanse wilde kat af.