Kat & familie

Evolutie van katachtigen

familie-evolutieOnze huiskat is niet de enige kat op de wereld: ook tijgers en leeuwen zijn katachtigen. Al deze katten hebben een gemeenschappelijke oorsprong: bij de eerste morderne kat, de Pseudaelurus. Hieruit is de familie Felidae ontstaan, de familie van alle katachtigen.

Tijger

De tijger (Panthera tigris) is de grootste katachtige en is een goede zwemmer! Het zijn sterke dieren en ze hebben een goed uithoudingsvermogen. Tijgers leven in Azië en kunnen zowel tegen warmte als tegen extreme sneeuwval.

Leeuw

De leeuw (Panthera leo), ookwel koning der dieren, is na de tijger de grootste wilde kat. Mannetjesleeuwen hebben een uniek uiterlijk door hun grote, bruin-zwarte manen rond hun hoofd en nek. De brul van een leeuw is op 8 kilometer afstand te horen.

Poema

De poema (puma concolor) leeft in Midden- en Zuid-Amerika. Ook in het westen van Noord-Amerika komt de poema voor, hoewel minder dan in Midden- en Zuid-Amerika. Er bestaan ongeveer 24 ondersoorten van de poema.

Gewone wilde kat

De gewone wilde kat (Felis silvestris) heeft drie ondersoorten: de Europese wilde kat (f.s. silvestris), de Afrikaanse wilde kat (f.s. lybica) en de Afrikaanse wilde kat (f.s. ornata). Onze huiskat (f.s. catus) stamt van de Afrikaanse wilde kat af.