Slapen

Slapen: soms lijkt het wel of je kat nergens anders aan kan denken! En elk hoekje in huis lijkt wel een geschikt plekje om een dutje te doen: op stoelen, banken, vlak naast de verwarming of op het pas gewassen beddengoed …

Katten zijn vooral waakzaam in de ochtend- en avondschemering. Ze slaapt vooral tijdens de middag en midden in de nacht, soms wel 16 tot 20 uur per etmaal.

Net als voor mensen is slapen voor katten een uiterst nuttige bezigheid: de hersenen verwerken de indrukken van de afgelopen dag, het lichaam ontspant en kan beter herstellen. De slaap komt in meerdere varianten voor: doezelend, lichte slaap, diepe slaap en de droomslaap.

Het dagritme van slapen en waken speelt een bepalende rol bij de dutjes van een kat. Maar ook het jaarritme speelt een rol. In de lente en de zomer zijn katten een stuk actiever dan in de winter. In de winter houden de meeste katten er wel van om urenlang voor de warme kachel te slapen!

Wilde katten slapen vaak in grote groepen: zo zullen andere roofdieren ze minder snel aanvallen. Moederkatten met kittens zullen minder diep en minder lang slapen: zij blijven waaks voor hun kittens.

Foto: Marcelo Gonzalez