Territoriumgedrag

Het territorium is de belangrijkste plek voor de kat: het is haar woonplek, slaapplek, het is de omgeving waar ze naar eten zoekt of jaagt en het is haar stukje. Het territorium verdedigen is dan ook erg belangrijk voor een kat!

Ze kan op meerdere manieren laten weten waar haar territorium is: door geurmarkeringen, door ontlasting of door krabsignalen. Dit gedrag laten ook binnenkatten zien, alleen in mindere mate. Ongecastreerde katers hebben een grotere territoriumdrang dan gecastreerde katers en poezen hebben in het algemeen minder drang om een territorium af te bakenen dan katers.

Binnenshuis kan dat gedrag leiden tot ongewenst sproeien. De kater sproeit dan overal in het huis, vooral aan de uiteinden en bij muren, om zijn territorium af te bakenen. Hij krabt aan banken en stoelen, om zo een visueel signaal te maken. Dit is zijn territorium! Ook het kopjes geven tegen mensen is een vorm van het afbakenen van het territorium. Bij het wrijven komt geur van de kat op de mens, waardoor andere katten weten bij welke kat deze mens hoort!

Het terrein van je buitenkat heeft te maken met de soort kat: een ongecastreerde, dominante kater heeft een groter terrein dan een poes. Zij is vaker tevreden met een kleiner gedeelte. Bij katten zijn het de geslachtshormonen die grotendeels voor het territoriumgedrag zorgen; na castratie is de territoriumdrift een stuk minder!

Foto: Rebamex (CC-licentie)