Waarom spinnen katten?

Wat is er liever dan een spinnende kat? Zo schattig, zo tevreden. En mensen worden ook gelukkiger van een spinnende kat; de geluidsgolven van het gepurrr hebben een positieve invloed op ons lichaam. Maar waarom spinnen katten?

Katten spinnen als

  • ze tevreden zijn
  • als ze gestrest zijn en zichzelf willen troosten
  • om non-agressie uit te dragen
  • om anderen troosten en te kalmeren

Al vanaf de tweede dag na geboorte kan een kitten spinnen. Zo laat ze haar moeder weten dat alles oké is. Ze kan niet tegelijk miauwen en melk drinken, maar wel tegelijk spinnen en drinken. En haar moeder spint terug, om haar kitten gerust te stellen.

Spinnen is onderdeel van kattencommunicatie, en komt bij meerdere gelegenheden voor. Het is een geluid dat de kat met gesloten mond kan maken, een soort gemompel. Onze huiskat (en andere kleine katachtigen, zoals de poema en de wilde kat) kunnen spinnen, maar niet brullen. Grote katachtigen kunnen wel brullen, maar niet spinnen.

Als de kitten opgroeit, verandert de betekenis van het spinnen. Sommige volwassen katten spinnen om tevredenheid of plezier uit te drukken. Bange en zieke katten spinnen, en als een moederpoes bevalt van haar kittens, spint ze. Ook als een kat stervende is, kan ze spinnen. Deze “laatste spin” drukt een angst of mogelijke euforie uit, zoals dat ook bekend is bij stervende mensen.

Kattengedragskundigen denken te weten waarom katten ook in stressvolle situaties spinnen. Hiermee troosten of stellen ze zichzelf gerust. Het is een beetje hetzelfde als mensen die zingen of mompelen als ze nerveus zijn. Bange katten laten met het gespin weten dat ze onderdanig zijn, en niet agressief zijn. Een zwerfkat spint om andere katten te laten weten dat zij ze niet zal aanvallen, en dat ze niet bang hoeven te zijn. Oudere katten spinnen als ze spelen of als ze andere katten benaderen, waarbij ze laten weten dat ze het vriendelijk bedoelen.

Foto: Mandy (CC-licentie)