Haarballen

Soms lijkt er geen einde te komen aan de hoeveelheid haren die je kat (’s zomers) verliest! Daardoor kan ze ook last krijgen van meer haarballen. Hoewel het erbij hoort, is het toch niet fijn om een uitgebraakte haarbal in huis te vinden.

Ontstaan van haarballen

Haarballen ontstaan doordat katten zich wassen, en daarbij losse haren weglikken en inslikken. In de maag klitten die haren aaneen en vormen een bal. Na verloop van tijd irriteert de bal de maag, waardoor de kat zal proberen de bal uit te braken. In de maag is de haarbal een rond balletje; pas als deze wordt uitgebraakt, krijgt het een langwerpige vorm.

Om een haarbal te kunnen uitbraken, eten katten instinctief gras of ander groenvoer. Ook dit irriteert de maag, waardoor de kat gaat braken. De meeste katten hebben genoeg aan gras, maar er zijn ook katten die ander groenvoer als braakmiddel gebruiken. Voor katten binnenshuis is het handig een potje kattengras neer te zetten, zodat ook zij groenvoer kunnen eten. Het is verkrijgbaar bij de meeste bloemisten en tuincentra.

Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat een haarbal zo hard is, dat het in de darm vast komt te zitten. Chronisch braken, vaker eten of kleinere hoeveelheden eten, en geleidelijk gewichtsverlies zijn symptomen van een vastzittende haarbal. Deze vastzittende haarballen kunnen alleen operatief worden verwijderd.

Haarbalpreventie

Het helpt om je kat als ze veel verhaart (meestal tijdens de rui-periode in de zomer) regelmatig te borstelen – ook kortharige katten. Dit borstelen zorgt ervoor dat je het grootste deel van de losse haren weg kamt. Ook zorgt het voor een goede huidmassage, wat de huid- en haarkwaliteit ten goede komt. En dat zorgt weer voor minder haaruitval! Een wekelijkse borstelsessie is een aanrader.

Mocht je kat tijdens de rui-periode veel last hebben van de haarballen, dan kun je haar een speciale haarbalpasta toedienen. De pasta werkt licht laxerend, zonder diarree te veroorzaken. Het heeft een aangename smaak en geur voor je kat, zodat het niet moeilijk is om het toe te dienen. Geef de pasta niet te vaak aan je kat, haar maag en darmen moeten zelf ook hun werk blijven doen.

Foto’s: David (CC-licentie) en Alexander von Halem (CC-licentie)