Je kat thuis medisch laten behandelen

Voor sommige katten een ramp: wéér naar de dierenarts. En onderweg zielig miauwen… om over de behandeling bij de dierenarts nog maar te zwijgen. Voor dat soorten katten heeft Charlotte de Graaff haar Dierenarts aan Huis Service opgezet.

In de omgeving van Amsterdam, Haarlem en Zaandam komt ze bij katteneigenaren thuis om naar de kat te kijken. “Zo kun je de stress van het vangen, reizen en het wachten in de wachtkamer, vaak tussen andere onrustige dieren, voorkomen”, vertelt ze. Ook honden en konijnen kunnen thuis behandeld worden.

Charlotte: “Het belangrijkste van deze service is het voorkomen van stress – zowel bij de kat als bij de eigenaar. Veel katten ervaren een bezoek aan de dierenartsenpraktijk als stressvol, en daardoor zijn hun eigenaren vaak ook gespannen. Dit begint vaak al als je de kattenreismand te voorschijn haalt, en neemt toe tijdens de reis naar de praktijk. Katten zijn simpelweg niet gewend aan de auto, openbaar vervoer of fiets. Na aankomst bij de praktijk moet je met de kat meestal even wachten, vaak tussen andere onrustige en angstige katten en honden. Angstige katten geven een feromoon, een “geurvlag”, af in de praktijk, waarmee ze hun angst en stress aan katten die na hen aan de beurt zijn, communiceren. Dat kan er toe leiden dat deze katten niet goed of helemaal niet onderzocht kunnen worden.”

Ook is er vaak de vraag gekomen van huisdier-eigenaren om het dier thuis, in de eigen omgeving, in te laten slapen. “Helaas kan door tijdsdruk in de praktijk aan deze verzoeken zelden gehoor gegeven worden”, vertelt Charlotte. “Dat is een andere reden voor de oprichting van de Dierenarts aan Huis Service.” Euthanasie thuis is mogelijk voor alle gezelschapsdieren.

Vaccinatie en medicatie thuis

Een thuisbehandeling heeft ook voordelen voor specifieke groepen katten. Kittens tot 12 weken hebben nog niet het afweersysteem van volwassenen katten. “Voor hen is het veiliger om de omgeving van hun moeder niet te verlaten. Thuis vaccineren draagt bij aan de gezondheid van de kleintjes. Kortom: thuis uitgebreid lichamelijk onderzoek, vaccineren op 9 en 12 weken, en dan pas de deur uit!” vertelt Charlotte.

Daarnaast neem Charlotte als dierenarts aan huis ook dieetvoer of medicatie op verzoek mee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je kat thuis te laten ontwormen, vaccineren, de bloedsuikerspiegel te meten, of een kat die last heeft van braken, diarree, jeuk, vachtproblemen of een blaasontsteking thuis te laten behandelen.

Maar niet alle medische behandelingen kunnen thuis worden uitgevoerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om het maken van een röntgenfoto of echo, of een operatie. Charlotte: “Voor deze behandelingen wordt je kat dan door- of terugverwezen naar een dierenartsenpraktijk in de buurt, of voor specialistische zorg naar het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam of de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.”

En ook voor de eigenaar zelf heeft een dierenarts aan huis zo zijn voordelen: “De eigenaar hoeft geen vrij te nemen van het werk, maar kan zelf een gunstig tijdstip uitkiezen, omdat er ook in de avonduren en in het weekend een afspraak kan worden gemaakt”, vertelt Charlotte. “En het is handig voor mensen die (tijdelijk) minder of niet mobiel zijn, en voor ouderen.”

Foto: Debbie Schiel