Voeding voor je kat

Een kat is een roofdier bij uitstek: scherpe klauwen, een goed gebit en een maag en darmen die vooral vlees verteren. Maar katten kunnen ook bijzonder kieskeurig zijn. En bijna elk product kattenvoeding beweert dat je kat deze het lekkerst vindt. Hoe maak je een keuze?

Voedingsbehoeften van je kat

Net als een mens heeft een kat volledige voeding nodig. De hoofdbestandsdelen van die voeding zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. Eiwitten bieden het lichaam bepaalde bouwstoffen – stoffen die het lichaam vaak zelf niet kan maken. Een gevarieerd dieet is nodig om alle benodigde eiwitten binnen te krijgen. Vetten uit dierlijke bronnen bevatten andere bouwstoffen dan vetten uit plantaardige bronnen – ook hierbij is afwisseling nodig. Koolhydraten zijn een bron van energie die het lichaam van de kat zelf kan omzetten in benodigde bouwstoffen.

Net als mensen hebben katten vitamines en mineralen nodig. We hebben het weliswaar in kleine hoeveelheden nodig, maar een goede voeding voorziet het lichaam daarin. Precies genoeg, want een teveel aan vitamines en mineralen is niet gezond. Als laatste heeft je kat water nodig. Zonder water kan een kat maar een paar dagen leven. De meeste katten zijn kieskeurig: ze weten precies waar het beste water te vinden is. Soms is dat het drinkbakje, maar ook het water uit de kraan in de gootsteen en vijverwater doen het goed!

Soorten kattenvoeding

Voor katten bestaan verschillende soorten voeding, maar ze zijn grofweg in twee groepen op te delen. Allereerst is er het droogvoer: kleine, droge brokjes. Het droogvoer kan helpen om tandsteen op het gebit van je kat te voorkomen. Droogvoer kun je de hele dag in een bakje laten zitten zonder dat het bederft. Zo kan je kat zelf bepalen wanneer ze eet. Dit is niet voor elke kat een goede manier: vooral gecastreerde katers komen snel aan. Katten met overgewicht kun je niet de hele dag eten voorschotelen, maar mogen maar een afgepaste hoeveelheid eten per dag.

Daarnaast is er blikvoer (ook wel natvoer): een blikje vlees of vis. Het is niet lang houdbaar als het geopend is: al na een halfuur kan je kat beslissen dat het niet meer vers is. De meeste katten zijn dol op natvoer, omdat dit het meeste lijkt op een vers gevangen vogel of muis. Het natvoer is dan ook in meerdere smaken verkrijgbaar.

Voeding op basis van de leeftijd van je kat

De meeste katten doen het prima op normaal voer. Soms hebben echter ze een extraatje nodig. Oudere katten kunnen opeens minder gaan eten. Het kan zijn dat het aan hun neus ligt: ze ruiken het eten minder, waardoor ze slechter gaan eten. Voor oudere katten is er dan ook speciaal, flink geurend eten verkrijgbaar.

Zwangere poezen eten ongeveer anderhalf keer zoveel als gewone poezen, zeker als ze in de laatste drie weken van de zwangerschap zijn. Na de bevalling heeft ze een heel grote eetlust: soms wel 3,5 keer zo veel als normaal! Het meeste van de voeding gebruikt ze voor de productie van de moedermelk voor haar kittens. Voor zwangere poezen, moederpoezen en kittens bestaat speciale voeding.

Snoepjes en lekkernijen

Af en toe een snoepje: net als kinderen zijn katten er dol op. En soms zijn snoepjes ook erg handig om je kat iets te leren – voor eten doen ze een hoop! Voor katten bestaan speciale snoepjes, mensen-eten als snoep is niet gezond. De kattensnoepjes smaken niet alleen erg lekker voor je kat, ze zijn ook goed voor haar lichaam. Maar alles met mate: een maaltijd van alleen kattensnoepjes is ook niet goed.