Benodigdheden

Wat heb je allemaal voor je kat in huis nodig? Denk bijvoorbeeld aan eet- en drinkbakjes en natuurlijk een kattenbak; reismandjes en verzorgingsproducten; en grappige speeltjes. Sommige spullen zijn ‘musthaves’ en een aantal zijn gewoon erg leuk!

Eet- en drinkbakjes

Voor het ontbijt, de lunch, het diner en het drinken: een bakje voor het eten en een bakje voor het water. Ben je van plan je kat zowel droog- als natvoer te geven, dan zijn twee bakjes handiger. Eentje is dan voor het natvoer, om dagelijks goed schoon te maken, de andere voor het droogvoer, om dagelijks even af te spoelen en eens in de twee dagen goed schoon te maken.

En de voeding zelf dan?

Niet geheel onbelangrijk, de voeding zelf! Er is kattenvoer in allerlei soorten, geuren en kleuren. Wat is je kat gewend bij de fokker, wat kreeg ze bij het asiel of bij haar vorige eigenaren? Daar kun je op in spelen door datzelfde eten te kopen. Laat haar eerst rustig aan haar nieuwe huis wennen en verander dan pas als haar dieet.

Reismand

Onmisbaar in elk kattenhuis! Of het nu voor een klein ritje is naar de dierenarts, of wat langer naar het pension of de oppas: zet de kat in een mandje. Een kat los in de auto is gevaarlijk, want een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Met een mandje garandeer je zowel je eigen veiligheid als die van de kat. En ontsnappen uit de auto, daar moet je al helemaal niet aan denken!

Het reismandje kan van allerlei materialen zijn gemaakt: van plastic tot riet en karton. De plastic mandjes zijn makkelijker schoon te houden, als de kat erin heeft overgegeven bijvoorbeeld. Ook zijn ze vrij stevig en gaan ze lang mee. Een handdoek in de mand zorgt voor een zachte ondergrond.

Kattenbak en kattenbakvulling

Een schone kattenbak en goed grit voorkomen een hoop onzindelijkheidsproblemen bij je kat. Er zijn kattenbakken en vulling in allerlei soorten en maten en het is even uitvinden wat je kat het prettigst vindt. Er zijn kattenbakken met of zonder deksel, met een hoge inloop of juist een lage. Ook voor de vulling is er van alles: kleine gritkorrels, grote gritkorrels, grit dat klontert of juist niet. Ook hier kun je, net als bij de voeding, beginnen met de kattenbakvulling van de vorige eigenaar van je kat.

Verzorgingsproducten

Bij langharige katten heb je goede borstels nodig om de vacht glanzend en gezond te houden. Er zijn verschillende soorten borstels en kammen: het is meestal net wat jij en je kat het prettigst vinden.

Krabpaal

Observeer je kat een tijdje en kijk waar ze voornamelijk wil krabben. Is het een staand, verticaal oppervlak, of juist een vlak, horizontaal oppervlak? Voor beide manieren zijn er verschillende krabpalen te koop. De bekendste is een eenvoudige pilaar, bekleed met sisaltouw. Dat krabt zo lekker voor je kat! Sommige katten houden ervan om naar één plek terug te keren om de nageltjes te scherpen, andere willen het liefst overal door het huis die mogelijkheid hebben. Een kwestie van territoriumafbakening!

Het ligt ook aan je eigen smaak wat voor soort krabpaal je wilt: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn krabpalen met maar één pilaar van 50 cm hoog, maar ook met meerdere pilaren, plateaus, mandjes en kastjes om in te verstoppen. En dan ligt het aan je kat of je voldoende hebt aan één krabpaal, of meerdere door het huis heen.

Afspraak bij de dierenarts

Niet echt een benodigheid, maar wel handig: een afspraak bij de dierenarts voor controle. Een dierenarts ziet (en voelt) toch meer dan jij. Even zeker zijn dat je nieuwe maatje gezond is! Met de eerste dierenartsafspraak kun je ook meteen een chip laten zetten.

Slaapplek

Als in: een mandje, een kussen, een handdoek op een stoel. De meeste katten kiezen nu net dat plekje uit wat jij niet in gedachten had. Met een beetje kattenkruid of valeriaan kun je ze toch proberen te verleiden het mandje als favoriet te kiezen.

Speeltjes

Een goed voorbeeld van “gewoon leuk”: de speeltjes zijn niet per se nodig, maar wel erg leuk! Denk bijvoorbeeld aan speelgoedmuisjes (zonder kleine deeltjes die eraf kunnen), een hengeltje of gewoon propjes papier.

Foto’s: Heltje, Debsch, Woodenship (CC-licentie) en Mcmahant