Een veilig (t)huis

Nieuwsgierigheid doodde de kat is een Engels spreekwoord. En die nieuwsgierigheid geldt zeker voor alles wat in je huis staat. Kleine ruimtes achter de wasmachine zijn om in te slapen en de wasmachine is een heerlijk tukplek.

Voor de veiligheid van je kat: wat kun je doen?

  • Bewaar voorwerpen die snel kunnen vallen of breekbaar zijn, in een (gesloten) kast in plaats van op een tafel of plank.
  • Berg elektrische snoeren op in kabelgoten, zodat de kat er niet aan gaat knagen. Voor ongebruikte stopcontacten zijn afschermkapjes te koop.
  • Houd giftige planten uit de buurt van je kat. Sommige katten hebben de neiging om aan planten te knagen. (Zie de links onderaan dit artikel voor overzichten van giftige planten.)
  • Bewaar medicijnen in afgesloten lades of kasten. Dit geldt ook voor kleine voorwerpen die een kat per ongeluk kan doorslikken.
  • Bewaar ook schoonmaakspullen in een kast of lade, deze zijn meestal giftig voor je kat.
  • Houd kantelramen gesloten als je kat in de buurt is, of bevestig een zeer goed horscherm. Als de kat in een kantelraam vast komt te zitten, kan ze er zelf niet meer uitkomen. Met haar gewrummel komt ze alleen nog maar vaster te zitten.
  • Houd lades en kasten dicht als de kat in de buurt is, zodat deze niet per ongeluk opgesloten wordt.

Sommige katten hebben de neiging om overal te slapen: onder de auto, als die nog warm is, maar ook in de wasmand, wasmachine of in lades met schone kleding. Let daar op, zodat je kat niets overkomt. Bij een auto in een garage waar de kat ook kan komen, kun je even kort toeteren. Als je kat er onder of in zat, zal ze van het geluid schrikken en onder de auto vandaan komen.

Je huis beschermen tegen je kat

En dan is er ook nog iets anders: je huis tegen je kat beschermen. Liever geen kattenkrabben op het nieuwe bankstel! Een krabpaal kan dat voorkomen, maar dan moet je kat ‘m wel gebruiken. En dat is aan te leren!

Merk je dat je kat op een ongewenste plek haar nageltjes scherpt, neem haar dan mee naar de krabpaal. Met haar voorpootjes in je hand haal je ze langs de krabpaal, om krab-bewegingen te imiteren. Ook speeltjes op of rond de krabpaal kunnen je kat stimuleren haar nagels daar te scherpen. Op die manieren komen de poten van je kat vanzelf tegen de krabpaal. Ook haar geur komt op de krabpaal, waardoor de kans groter is dat ze er naar terugkeert.

Geef niet op als het niet meteen lukt: misschien vindt ze de plek van de krabpaal maar niets, of houdt ze niet van het materiaal van de krabpaal. Zet de krabpaal dan eerst een tijdje vlakbij de plek waar je kat normaal haar nageltjes scherpt. Elke keer als ze in haar oude ritme vervalt, pak je haar op en zet je haar bij de krabpaal. Als dat goed gaat, kun je de krabpaal stukje bij beetje naar een andere plek verhuizen. En soms is ze niet tevreden over het materiaal: sommige katten hebben een voorkeur voor sisaltouw, andere voor dikke stof of een tapijt-achtige stof. Met verschillende soorten op de krabpaal/krabpalen, kom je haar voorkeur te weten, waar ze zich helemaal mag uitleven!

Giftige planten – overzichten

Foto: Mike Lambert (CC-licentie)