Gezondheidschecklist

Voor je een kat in huis neemt, is het belangrijk om te weten of je kat wel gezond is. Daarmee is niet gezegd dat je geen zieke kat in huis moet nemen, het kan alleen handiger zijn om een gezonde kat mee naar huis te nemen. Waar kun je op letten of ze gezond is?

En zeker als je al andere katten in huis hebt, wil je niet dat zij lichamelijk ziek worden van de nieuwkomer. Soms is het duidelijk dat een kat ziek is, soms niet. Dit lijstje is dan ook alleen een checklist als je de kat gaat bekijken. Ga, als je kat naar huis komt, eerst naar een dierenarts toe. Deze kan de gezondheid van de kat volledig bekijken.

Hoe ziet de kat eruit?

  • Gehele lichaam: niet te dun en niet te vet. Een dun of vet lichaam wijst op onder- dan wel overgewicht. Een opgezette buik kan ook wijzen op slechte voeding of wormen.
  • Vacht en huid: glanst, is schoon en is niet kapot. Kale plekken kunnen wijzen op een schimmelinfectie. De kat kan parasieten hebben die jij niet kan zien, maar de uitwerpselen van die beestjes kun je wel zien. Een kat is niet per se ongezond vanwege vlooien, maar kittens kunnen door de bloedopzuigende vlooien ernstig ziek worden.
  • Oren: schoon. Vieze en/of rode oren bij een kat kunnen wijzen op oormijt. Een kat met oormijt schudt ook met haar hoofd. Het duurt lang om oormijt kwijt te raken.
  • Ogen: stralende, heldere en open ogen. Afscheiding uit de ogen kan wijzen op een ziekte. Daarnaast heeft elke kat in het oog een derde ooglid, dat niet zichtbaar mag zijn.
  • Ademhaling: rustig en gelijkmatig. Kijk ook meteen naar de neus van de kat: is deze schoon? Het maakt niet uit of de neus droog is. Dit duidt niet op een ziekte. Als de kat onrustig ademhaalt of hijgt of hoest, kan ze ziek zijn.
  • Gebit: een mooi wit gebit. Een bruin gebit wijst op ontstekingen.

Foto’s: Arquera (CC-licentie) en Jaxpix (CC-licentie)