Je kat kiezen

De keuze voor een kat is niet bepaald makkelijk. Het gaat immers wel om een maatje voor de komende jaren, zo niet voor vijftien of twintig jaar. En dan is het natuurlijk belangrijk dat je goed met elkaar kan omgaan en elkaar vertrouwt.

Maar er zijn zoveel verschillende katten, met zoveel verschillende karakters, hoe kun je kiezen tussen al die schattige en grappige katten? Hier een overzicht van enkele mogelijkheden.

Kitten of oudere kat?

Het is zo aandoenlijk: een nestje kittens die spelen, ondeugend zijn en vooral heel, heel pluizig! De meeste kattenliefhebbers smelten dan ook weg bij deze kleintjes. Maar zo’n kleintje moet nog heel wat leren en dat kost tijd en aandacht. Ze is vaak nog niet zindelijk en weet nog niet dat de wereld ook gevaarlijk kan zijn. En vaak heeft ze een erg grote vernielzucht!

Een wat oudere kat is vaak wel zindelijk en weet dat bepaalde dingen niet goed zijn (de kookplaat op het aanrecht bijvoorbeeld). Daar staat natuurlijk tegenover dat een oudere kat minder makkelijk nieuwe dingen leert. Het is voor een oude kat moeilijker om zijn nieuwe omgeving te leren kennen en deze als thuis te beschouwen dan voor een kitten.

Poes of kater?

Sommige mensen zweren bij katers, omdat deze na castratie vaak iets aanhankelijker zijn dan poezen. Maar anderen vinden juist het onafhankelijke leuk en kiezen voor een poes. Poezen en katers verschillen niet gek veel van elkaar als ze eenmaal gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Als ze dat niet zijn, zijn er wel wat verschillen.

Poezen zijn in hun vruchtbare periode (in de lente en de zomer) krols. Ze zijn lawaaiig en aanhalig, om zo de aandacht van aanwezige katers te krijgen. Voor sommige mensen is dit gedrag storend. Na sterilisatie is deze krolsheid voorbij.

Katers hebben iets meer ruimte nodig dan poezen en willen vaker naar buiten. Zij hebben echt een territorium nodig en verdedigen dat met hand en tand. Dat kan vaak leiden tot kleine, maar ook grote verwondingen. Een gecastreerde kater heeft minder de behoefte aan een territorium en is aanhankelijker.

Raskat of huis-, tuin- en keukenkat?

Er zijn veel verschillende raskatten te krijgen, met ieder hun eigen temperament en uiterlijk. Maar ook rasloze katten zijn er genoeg! Een raskat is duurder in de aanschaf, de fokker heeft veel geld uitgeven om zijn of haar raskatten zo goed mogelijk te verzorgen en ook het fokken zelf is niet gratis. De keuze tussen al die raskatten is niet bepaald makkelijk: je hebt stille katten, praatgrage katten, katten met een vacht die dagelijks moet worden verzorgd of juist een vacht waarbij verzorging nauwelijks nodig is.

Kijk bij een raskat niet alleen naar het uiterlijk, maar kijk ook naar haar temperament. Past dat bij jou en je leefpatroon? Het makkelijkste om kattenrassen te leren kennen, is via kattenshows. Zowel raskatten als rasloze katten zijn, mits ze dat gewend zijn, goed geheel binnen te houden.

Twee katten: van hetzelfde geslacht of verschillend?

Dat maakt vrij weinig uit: als twee katers in één huis wonen en ze op tijd zijn gecastreerd (rond 6 maanden), zullen ze geen tot weinig dominantie en agressief gedrag laten zien. De geslachtshormonen zorgen namelijk voor dit gedrag. Door castratie worden die niet meer geproduceerd en zullen de katers van dit gedrag niets tot weinig laten zien. Twee poezen gaan, ook al zijn ze niet gesteriliseerd, goed samen.

Foto’s: Lusi en Hagit