Waar ga je je kat halen?

Je hebt je keuze gemaakt: je wil een kat in huis! Maar: waar haal je nu jouw speciale kat of kitten? Er zijn diverse mogelijkheden, met elk hun voor- en nadelen.

Een kat of kitten uit het dierenasiel

Het belangrijkste bij een bezoek aan een dierenasiel is om je hoofd koel te houden. Er zijn zoveel schattige katten in het asiel, die allemaal op een nieuwe eigenaar zitten te wachten, dat je keuze wel erg moeilijk wordt! Blijf bedenken dat alle dierenasiels voor elke kat een zo goed mogelijk nieuw thuis willen vinden en dat ze er alles aan doen om alle dieren een zo goed mogelijke omgeving te bieden.

Medewerkers van dierenasiels weten het een en het ander van de katten af en kunnen je over de achtergrond en het karakter van de katten vertellen. Vaak geven dierenasiels niet alleen advies voordat je een kat adopteert, maar ook daarna. Bij het adopteren van een asielkat zijn de kosten variërend, maar meestal niet al te hoog: €35 tot €75. Een kat uit het asiel is al medisch gecheckt, ingeënt en vaak ook al gechipt.

Een nestje kittens bij de buren of kennissen

Het ziet er zo lief en verterende uit: een nestje kittens van de buurpoes die je wel eens in de tuin ziet rondlopen. Toch is het goed om ook over deze kittens na te denken. Is de poezenmoeder schuw, dan heb je kans dat ze op haar kinderen overbrengt. Is de poezenmoeder juist heel sociaal naar mensen toe en worden haar kittens goed gesocialiseerd en opgevoed bij kinderen, dan is de kans veel groter dat het later lieve en aanhankelijke katten worden. Let goed op de gezondheid van de kitten en vraag of de moederpoes erfelijke ziektes heeft.

Een kat via marktplaats, speurders of aanverwante websites

Let, net als bij de andere mogelijkheden, ook hier op de gezondheid van de kat/kitten. Mensen die hun katten “gratis” verkopen, hebben niet altijd goede bedoelingen en er is een kans deze katten (ongeneeslijk) ziek zijn. Mag je bij de mensen langs komen om te kijken hoe de kittens daar opgroeien of hoe de kat nu is? Vertellen ze je waarom ze de kat wegdoen? Sowieso mogen kittens niet jonger dan 7 weken verkocht worden. Laat het de verkopende website weten als je een verkoper tegenkomt die kittens jonger dan 7 weken verkoopt!

In België is het bij wet verboden reclame te maken of advertenties te plaatsen om dieren te verkopen. Advertenties op internet worden echter nauwelijks gecontroleerd. Wees voorzichtig met het kopen van een kat via internet!

De verkoop van katten via een dierenwinkel of dierenspeciaalzaak is in België verboden.

In Nederland kun je nauwelijks terecht bij de dierenwinkel voor een kat.

Een kat of kitten van een fokker

Voordat je een raskat wil aanschaffen, is het zeker handig om meer over het ras te weten te komen, maar ook over het kiezen van een goede fokker. Het is niet makkelijk een goede fokker uit te kiezen en vaak heeft deze geen kittens op het moment dat jij er naar op zoek bent. Maar hoe weet je nu wanneer een fokker goede bedoelingen heeft? Allereerst kan een goede fokker je ongelooflijk veel vertellen over het ras en over eventuele genetische ziektes of afwijkingen die vaak voorkomen bij dat ras. Daarnaast staan een hoop goede fokkers ingeschreven bij raskat-verenigingen zoals Felikat, Neocat of Mundikat of de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging.

Een aanlopertje

De meeste katten die zomaar bij je aanlopen, hebben wel degelijk een eigenaar of een goed thuis. Ga dus eerst op zoek naar de eigenaar als je merkt dat de kat er niet gezond uitziet of alsmaar om eten vraagt. Pas als je zeker weet dat de kat geen eigenaar heeft, kun je de kat in huis nemen. Laat wel eerst haar gezondheid bij de dierenarts checken!