Wennen thuis

Het is behoorlijk heftig voor een kat of kitten om van haar veilige leefomgeving te verhuizen naar jouw huis. Een nieuwe eigenaar, een nieuw huis. Maar alles went: ook het nieuwe thuis. Hoe laat je je kat goed aan haar nieuwe omgeving wennen?

Het belangrijkste bij thuiskomst van je nieuwe kat is haar tempo. In het begin hebben de meeste katten behoefte aan rust, om in alle rust te kunnen wennen aan nieuwe geluiden en geuren, en het afbakenen van een nieuw territorium. Laat haar je huis ontdekken, en houd het initiatief bij haar: zij komt naar jou toe om geaaid te worden. Als ze naar je toekomt, kun je haar de plek van het eten en drinken laten zien, en waar de kattenbak staat.

Elke kat is anders. Sommige katten beschouwen meteen het hele huis als ‘veilig’ en goed, terwijl sommige bange katten daar even de tijd voor nodig hebben. Een ‘veilige kamer’ kan in die situatie helpen: een eigen plekje voor de kat om even terug te trekken. Ze kan er slapen, eten, drinken en naar de kattenbak gaan, en in haar eigen tempo de rest van het huis verkennen. Zorg ervoor dat deze veilige kamer rustig is, en er niet teveel mensen komen.

Ook voor kittens kan zo’n ‘veilige kamer’ fijn zijn. Bij kittens wordt vaak aangeraden om een lang weekend (of een langere tijd) vrij te zijn. Zo heeft ze de tijd om aan je aanwezigheid te wennen, en zal jullie band een stevige basis krijgen.

Geef je buitenkat na een verhuizing even de tijd om aan het huis te wennen: houd haar vier tot acht weken binnen. Zo voorkom je dat je kat op zoek gaat naar haar oude huis, en verdwaalt.

Foto: Maggie Osterberg (CC-licentie)