Wil ik een kat in huis?

Voordat je een kat in huis neemt, is het handig om na te gaan of dit is wat je wil, én of je voor de kat kan zorgen. Een paar punten om te overwegen – het is tenslotte niet voor één dag of week dat je een kat in huis hebt!

Allergie

Is er iemand in je huishouden met een allergie voor katten? Een allergievrije kat bestaat niet: elke kat heeft losse huidschilfers die vrij komen. En deze veroorzaken de allergie. Voor mensen met bestaande allergieën (waaronder astma, hooikoorts of huisstofmijt) is het handig van tevoren te testen op een kattenallergie. Zo weet je zeker dat niemand op dit moment allergische reacties van de kat krijgt. Je moet wel plezier van je kat kunnen hebben, in plaats van continu verkouden te zijn!

Financieel

Kun je je een kat financieel veroorloven? Kun je dat ook voor langere tijd? Als richtlijnen kun je de volgende bedragen aannemen: €10 aanschaf van een asielkat of HTK-kat tot meer dan €700 voor een raskat; ongeveer €20 per maand aan verzorgingsproducten (oa. voeding, kattenbakvulling, antivlooi- en ontwormingmiddelen) en ongeveer €100 per jaar aan dierenartskosten (controles, inentingen en medicijnen). Kun je minimaal €25 per maand missen? Daarnaast zijn er altijd onverwachte kosten, als je kat bijvoorbeeld ziek wordt. Heb je daarvoor geld en/of geld voor een dierenverzekering?

Ruimte in huis

Heb je de ruimte voor een kat? Een klein appartement is wel geschikt voor een stille, rustige binnenkat, maar minder voor een actieve, speelse kat. Heb je de mogelijkheid om een kattenren in de tuin of op het balkon te maken als je je kat niet vrij naar buiten wil laten gaan?

Tijd

Heb je de tijd om voor een kat te zorgen? Als je de enige verzorger van je kat wordt en je fulltime werkt, is het misschien een idee om twee katten in huis te nemen. Zo kunnen ze hun energie met elkaar kwijt!

Overige dieren

Zal het lukken om de nieuwe kat met de al aanwezige dieren te laten samenleven? Hoe zullen die andere dieren op de nieuwe kat reageren en hoe zal een nieuwe kat op deze dieren reageren?

Lange termijn

Sta erbij stil dat een kat gemiddeld 10 tot 15 jaar wordt. Kun je en wil je zo lang voor een kat zorgen?

Foto’s: Costi en Iggypcat