‘Wie heeft mijn muis gepikt?’

Ik ben, als kattenliefhebber én boekenwurm, altijd op zoek naar (nieuwe) kattenboeken. Dit keer gevonden: Wie heeft mijn muis gepikt? – Een zelfhulpboek voor katten (die helemaal geen hulp nodig hebben) van Dena Harris.

De meeste boeken zijn informatief, ze geven informatie over talloze onderwerpen die je als katteneigenaar tegen kan komen. Gezondheid, gedrag en rassen; het komt altijd terug. Een ander soort slag kattenboeken zijn de ‘entertainende’ boeken, zoals boeken met talloze foto’s, spreuken en gedichten over katten. En soms ook écht humoristische boeken, zoals dit boek. Wie heeft mijn muis gepikt? – Een zelfhulpboek voor katten (die helemaal geen hulp nodig hebben) is een echt zelfhulpboek – maar dan meer voor katteneigenaren dan voor de katten zelf. Want zoals de titel het al zegt: zij hebben het helemaal niet nodig.

Dit is een boek dat katten op het lijf is geschreven. Zo kunnen ze overkomen, zo grappig en eigenwijs. Het is dan ook meer een boek voor de katteneigenaren om de rare trekken van hun katten op een humoristische wijze te doorgronden. Het is een parodie op de klassieke zelfhulpboeken, zoals ‘Een ongewoon gesprek met God‘. Wat zou de kat vragen als ze een gesprek met God zou hebben? (Of zou ze zelf, innerlijk, die god zijn, en de vragen zelf beantwoorden?)

Het gaat over zogehete ‘universele katkwesties’. Zo gaat het over een gesprek met God, over katraktertrekken (inclusief een échte vragenlijst om het karakter te bepalen!) en een worst case scenario survivalhandboek voor katten. De lijn vanuit de klassieke zelfhulpboeken is duidelijk zichtbaar: die karaktertypen van katten, zoals eenling/knuffelaar of rebel/onschuldig, lijken veel op de
Myers-Briggs karaktertypen voor mensen, zoals introvert/extravert of denker/voeler.

Het boek is met eenzelfde humor geschreven, vanuit een mogelijk katperspectief. Bijvoorbeeld: hoe maak ik vrienden? “Probeer het eens met chantage” of “Geef kopjes”. En niet geheel onbelangrijk: hoe zet je hondenliefhebbers naar je pootje? “De beste manier om de aandacht van hondenliefhebbers te krijgen, is je nagels in hun vel zetten.” En waarom? “Hondenliefhebbers hebben veel respect voor bruut machtsvertoon.” En daar zijn katten natuurlijk beter in dan honden! Of wat te denken van de hoofdstukken “De zeven eigenschappen van zeer effectieve katten“, “De vier spinzichten” en “The secret” als bonushoofdstuk? (En wat dat geheim dan is? Ontdek het zelf in het boek!)

Het is een boek vol entertainment, zonder dat het een moment saai of oninteressant wordt. Het is héérlijk om het in een keer uit te lezen, het liefst met kat op schoot!