Katten genieten niet van vuurwerk

Zo mooi dat vuurwerk, maar voor de meeste katten angstaanjagend.Je kat hoort de knallen dubbel zo hard als wij, begrijpt het lawaai en het felle licht niet en raakt verward, angstig of gestrest. Wat kun je doen om het iets aangenamer voor je kat te maken?
Houd je kat (ook een buitenkat) binnen tijdens oudjaars- en nieuwjaarsdag. (Op oudejaarsdag mag vuurwerk namelijk al vanaf 10 uur ’s ochtends worden afgestoken.) Door haar angst en schrikreacties kan ze besluiten te vluchten, soms kilometers ver weg. En dat is geen ideale plek voor een angstige kat om Oud & Nieuw buiten, ver weg van haar vertrouwde omgeving te moeten doorstaan. Zorg dat het kattenluik en ramen en deuren gesloten zijn en laat je kat chippen. Mocht ze het huis uitglippen, dan kan een dierenopvang of dierenarts jou als eigenaar identificeren.
Veelal wordt medicatie aangeraden om katten te kalmeren, maar het is geen ideale situatie. Door de medicatie raakt de kat als het ware verdoofd en kan niet meer normaal op de angst reageren. Ze hoort en beleeft de knallen nog hetzelfde, maar kan niet meer vluchten! Mocht je medicatie willen gebruiken, vraag ernaar bij de dierenarts of kattengedragsdeskundige. Sommige geurstoffen in een verdamper (waaronder Feliway) kunnen een kat kalmeren zonder haar te ‘verdoven’. Het speelt dan in op hormonen in haar hersenen, waardoor de prikkels minder scherp aankomen.

Voor een kat alleen thuis is een ‘bunker’ een goed idee. Dat is een kamer waar het geluid het minst te horen is en ze de feestnacht kan doorbrengen. Liever niet de badkamer; daar is geluid vaak harder dan elders in huis. Doe de gordijnen dicht tegen het licht van buiten en laat het licht in die kamer aan. Zo komt het felle licht van buiten het minst de kamer in. Kijk of je een CD of radio (een zender zonder de bekende knallen om middernacht) kunt aanzetten. Plaats er haar kattenbak, voer- en waterbakje(s) er, en maak verstopplekken. Op die manier kan ze zelf een plekje creëren waar ze zich veilig en prettig voelt.
Ook als je zelf wel thuis bent, kan een ‘verstopkamer’ een goed idee zijn. Ga je kat niet overmatig troosten, maar gedraag je zoals normaal. Met troosten leert je kat dat haar angst terecht is, en wordt het de jaren daarna heftiger. Straf haar gedrag niet; voor haar is het een natuurlijke reactie. Ze zal de straf niet begrijpen.
Foto’s: Harold Neal (CC-licentie) en Jon Ross (CC-licentie)