Oef… een hittegolf!

Bij een hittegolf of warm weer hebben ook katten last van de warmte. Ze kunnen er loomer door worden, of slapen nog meer dan gebruikelijk. Kijk wat je kunt doen om haar af te koelen en check of ze geen zonnesteek heeft opgelopen!
Met de warmte is een plekje in de schaduw wel zo fijn. Katten kunnen, net als mensen, verbranden, zeker als ze een witte vacht hebben. Vooral de dunne huid van de oorschelpen is extra gevoelig. Een speciale zonnebrandcrème voor katten kan dan uitkomst bieden. Mensenzonnebrand is niet aan te raden: het is giftig als je kat het binnenkrijgt door haar vacht te likken.
Let met dit weer extra goed op je kat, drinkt ze genoeg en zit ze niet te lang of te vaak in de zon? Zet een extra bakje met water neer, desnoods met een ijsklontje erin om het koud te houden. De meeste katten zoeken uit zichzelf de schaduw op, maar jonge kittens weten dat nog niet zo goed. Ook ‘zonverslaafde’ katten moet je helpen, door schaduw op de favoriete plekjes te creëren. Een kartonnen doos helpt er goed, en vormt een perfecte slaapplek voor je kat!
Zonnesteek
En net als mensen kunnen katten een zonnesteek oplopen. Dit kun je behandelen door haar in een koele kamer binnen te houden en een koud kompres, omwikkeld met een handdoek, op haar slaapplek te leggen. Symptomen van een zonnesteek:
- hijgen
- onrustig zijn
- verhoogde harslag
- moeite met ademhalen
- lusteloos, veel slapen en hangerig
Laat je kat bij een zonnesteek zo snel mogelijk afkoelen door haar in lauw (niet te koud!) water te dompelen en in natte doeken te wikkelen. Ga daarna zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Foto: Xingray (CC-licentie)