Zo maak je de kerstboom katveilig

De kerstboom: prachtig met alle lichtjes en versieringen erin. Voor mensen mooi om te zien, voor katten soms ook erg aantrekkelijk om naar te kijken… of om in te klimmen of om mee te spelen! Maak je kerstboom katveilig met de volgende tips.

Het soort kerstboom en de naalden

Heeft je kat de neiging om aan de naalden van de kerstboom te knagen of kauwen? Overweeg dan een nep kerstoom. De naalden van een echte kerstboom zijn namelijk giftig als je kat erop knaagt. Om bij een echte kerstboom vergiftiging te voorkomen, stofzuig je dagelijks de afvallen naalden op, zodat je kat ze niet per ongeluk naar binnen krijgt.

Zet nooit de eet- en drinkbakjes van je kat onder de kerstboom: hier kunnen uitgevallen naalden invallen, waardoor je kat deze kan opeten en vergiftigd kan raken.

Plaatsing

Plaats de boom in een ruimte waar je vaak bent: zo kun je op tijd zien of er iets mis gaat. Plaats de boom als het even kan in een vrije ruimte van de kamer, zonder stoelen, tafels of meubilair vlakbij. Veel katten zijn er goed in om via meubels hun weg naar de top van de kerstboom te vinden!

Zorg ervoor dat de kerstboom stabiel staat. Dat geldt zowel voor een echte kerstboom als voor een nep kerstboom. Maak de boom stabieler door niet al te veel versieringen in de top te hangen; daardoor kan de boom overhangen. En dan kan één zet van je kat genoeg zijn om de boom te doen omvallen…

Heb je een kerstboom die in een bak met water staat? Scherm dan het water af. In het water zitten namelijk stoffen uit de boom en uit de uitgevallen naalden. Deze stoffen zijn giftig voor je kat. Mocht alleen afschermen niet helpen, pak de onderkant dan in met aluminiumfolie. Veel katten hebben een hekel aan deze folie en zullen de onderkant mijden.

Kijk uit met de elektrische snoeren rondom de boom. Heeft je kat de neiging hierop te knagen of te kauwen? Tape de snoeren dan af, stop ze in een kabelgoot of verberg ze dusdanig dat je kat er niet bij kan.

Versieringen

Als je de kerstboom in de kamer hebt neergezet, wacht dan nog heel even met het versieren ervan. Op die manier went je kat aan de boom. Ook kun je haar leren dat je niet aan de boom mag zitten, door bijvoorbeeld de waterspuit te gebruiken als je haar betrapt. Zo is de kans groter dat ze van de boom afblijft als je er wel versieringen in hebt hangen. En bij het versieren van de boom kan het handig zijn om geen kat voor je voeten te hebben lopen, met alle glazen en breekbare versieringen!

Hang geen glazen ballen of andere breekbare versieringen onder in de boom. Dat gedeelte is het makkelijkst bereikbaar voor katten (en voor kleine kinderen). Goed vastgemaakte plastic versieringen of piepschuimballen doen het beter onder in de boom.

Hang geen engelenhaar, sliertjes of andere versieringen met slierten in de boom; je kat kan erin verstrikt raken of ze kan het per ongeluk opeten, met vergiftiging als gevolg. Ook nepsneeuw is giftig voor je kat. Hang je kerstkransjes of ander eetwaar in de boom? Hang ze dan hoog genoeg, zodat je kat er niet bij kan en ze dit niet kan opeten. Menseneten is niet voor katten!

Voorkom dat je kat de versieringen als speelgoed gaat zien: gebruik de versieringen nooit als kattenspeeltje.

Hoe katten de kerstboom zien

Enne … heeft jouw kat de kerstboom al ontdekt?

De kat van Simon wel!